ahlan wahsahlan ya habibi..!!


I made this widget at MyFlashFetish.com.

about me

Foto saya
Malaysia
kepahitan dalam keceriaan..baba telah diambil oleh penciptaNYA..namun ana redha dengan kepergian baba buat selamanya...Doaku hanya untuk kesejahteraanmu Baba

AKU ,MAMA DAN IKBN PERETAK

9/8/2015

malam semakin meninggi , pagi menyahut kembali .. ahad , masih lagi dihujung-hujung nyawal , jadi satu tanda  tanya kenape hati memaksa aku untuk menari-narikan jari . mungkin hati lebih memahami ape yang perasaan aku rasakan, selalunya tgan melakukan apa yang terlintas diotak .. jadi pagi nie, tanpa sedar aku melakar perasaan yang terbuku dalam hati aku ..

RINDU, mungkin tu yang aku rasakan .. pertama kali berjauhan dengan jarak 3 negeri buatkan jiwe aq selalu gundah .. apa khabar bondaku dikampung?? semoga ALLAH selalu memeliharanya atas segala kezaliman dan kesulitan .. adanya aku kat sini sekali gus memacah rekod tradisi dalam keluarga bila aq yang pertama belajar sejauh ini ..  namun bukan untuk dibangga dengan rekod ini , yang harus aku ceritakan adalah derita bila berjauhan dengan keluarga . apa yang ada difikiranku sejurus mengganggu pembelajaran aku kt sini adalah mama, saban hari suara mama menjadi satu perisai untuk aku .. kadang aku menanggis keran ingin selalu berborak bersama, yer aq rindukan dye .. kerana air mukanya setalah aku menerima panggilan sambungan tahap di negeri orang seolah-olah tak seceria selalu. tapi aku berkeras .. ini adalah peluang untuk ku.


di hening pagi ini aku berdoa semoga aku diberikan kekuatan ,ketabahan untuk teruskan langah ini,hanya kali ini semoga pengobanan mama membuat keputusan untuk lepaskan aku kali ini adalah pengorbanan yang dibalas kelak.CITA CITA KU AKAN  TERCAPAI DEMIMU . 





KINI BUKAN LAGI YANG DULU

7/12/12 

Bismillahirahmanirahim .. 

untuk kali ke berape .. aku selalu termenung .. kadang -kadang aku sendiri tak pasti, ape yang aku fikirkan .. tak pasti sama ade ini benda biase yang sama dengan budak2 sebaya aku fikir atau memang mainan jiwa aku .. orang memang pasti tengok kita tersenyum, ketawa, bahkan ceria.. tapi dalam hati ini seakan tak tenang .. seakan ade yang menyeru.. puas dah fikir .. tapi xder jawapan .. aku selalu doakan semoga itu satu mainan perasaan .. tengok sampai apa yang aku nak tulis pown aku tak tahu.. 

mungkin otak aku terlalu focus pade bende yang dah lame sampai aku sendiri dikaburi dengan bende  yang ade dah depan mate.. aku cuba.. bukan xcuba untuk kawal. alhamdulillahh , bila masa mampu kawal, fikiran tu sendiri lesap. tapi bila sampai langsung tak mampu kawal. ini larh tempat aku luahkan segalanya,selain berteleku atas sejadah.. ishhh.. kehidupan, kenape kejam sangat nie?? atau aku yang kejam dengan diri sendiri?? no answer ..

untuk tak kengangkan kisah silam, itu keputusan aku.. untuk tak ungkit kisah lame. itu pown keputusan aku, tapi ingatan itu datang kembali.. itu kebesaran Allah, yang aku sendiri tak tahu itu satu keistimewaan atau keburukaknbagi aku.. terkadang aku gembira kenangkan .. tapi satu sudut yang paling dalam.. aku benci untuk ingatkan..

aku da ade masa sekarang untuk di ingatkan .. aku ade mase hadapan yang aku kena kecapi.. tapi yang aku tak faham.. kenape kena kenang bnde yang da lama .. apa yang buat aku kenang... kenape aku? kenape dye ?? bila fikir2 balikk o\sakit otak, sakit dada, sakitt segalanya bila kengangkann segalanya.. ! tapi ituuu larhhh yang saban waktu berulang kat kepale otak aku ,

atauu ade kah dye mmg jodoh aku ? yang Allah nakkan aku tingkatkan lagi kesabaran? yee kadang -kadang benak fikiran aku penat bfikir?? tapi masih  xder jwpan .. mungkin aku salah,  tapi kenape aku belum mampu hilangkan rasa sakit?? 

aku redha dengan ape yang Allah kurniankan pada aku. bahkan 2 tahun 3 tahun 5 atau pown 10 tahun Allah cuba uji aku dengan cara macam nih , aku terima .. tapi biarlah akhirnya aku bahagia ,walaupown bukan dengan dye... dan kebahagian itu aku kongsikan bukan dengan orang yang cuba ambil kesempatn dengan aku.. insha ALLAH...


1/7/2014

Dah 3ramadhan da .. alhamdulillahh ... yang berlalu teruskan berlalu .. hari hari aq lalui dgn senyuman btemankn kurniaan Allah.. yer dye kurniaan Allah yg terlalu aq syukurkan.. mungkinkah dye adalah sinar dari kesabaran..Allahuakbar .. 

Ya Allah jika ini perasaan yang Kau  berikan lepas setahun lalu Kau turunkan ujian utk ku Ya Rabb.. aq lah mnusia yang bersujud syukur padaMu Ya Rabb.. aq relaa diuji jikaa penawar  dari ujian itu adalah kebahagian ini .. Allahuakbar ! 

Hari ini .. hari utk aq tersenyum sbb faiz da dpt ape yg dye nk .. ats usahe ddye pegi susah payah utk dpt ape yg dye nk .. skrg dye da pown dlm penjare chembong .. and what can i say is Alhamdulillah.. Alhamdulillahh .. hambe Allah yang ajar aq bende yg lain dari lain skrg da jd pelajar .. 

Hmm ... jaoh da rasenyer .. terlalu jaoh .. wlaupown smpai skrg dye still keep secret dr kwn2 ..tp antare aq dgn dye ... hmm pelikkan .. da 6bulan daa tp dye xpernah bukak mulut.. dye pown selalu pesan .. 'biar kite jewp tawu. Org lain xperlu pown'

Klaw sblom nie klaw dlm relay ,aq owg yg selalu mrh n xbg kecoh kecoh... tp kali nie.. Allah sad what u did u get back.. Alhamdulillahh . 6Bulan .. dyee masih dgn pendirian adye ..terase istimewaa pulop ...and aq relakan segala keputusan mat kelate nie .. terima kasih kerana terima budak hingus nie ... semoga ade ikatan antara kite satu hati nanti .. 

Tapi pesan org tue tue .. jgn tlalu happy sgt mcm sblom nie.. psl aq tlalu happy last last relay ke mane ?? mintak jaohh ...
ari nie aq serahkan segalanya pada Allah.. betul cakap ustaz , aku perlukan Allah utk jage dye.. Aku perlu jadi baik utk dpt yg terbaik ... insha Allah .. 

Keep him ,safe him for me Ya Allah .. ameennn .. 


6.00Pagi 8/6/14
Kejap jewp mase blalu ... da nk msok bln puase da pown ... klaw baba ademsty awal lg dye da ingtkn kteowg utk psediaan ... tp xbaek maen dgn klaw..

Da bln 6 mksudnyer da 5 bulan dengan die .. tp sekali pown xpna cte psl dye ...FAIZ , tak tahu macam mana nk discibe dye .. yg pasti insha Allah dye boleh membimbing keluarge dye nanti ..

Lain dye dgn owg laen ?? Xterkire ... mat klate sorg nie perahsie besar orgnyer ... what u did u get back ,dye satu satunyer lelaki yg jual mahal yg pernah aq knl .. kt citu la sbnarnyerr kelebihan dye yg aq bole accapt dye .. hahaha cerite 5 bulan lepas .. sblom aq tfikir nk jgk dye .. dye llaki yg xputus ase .. 3bulan kwn ngn dye mcm2 hal tjadi ...and tankiu Allah for open my heart lepas hampir setahun teetutup .. 

Aq twu byak dugaan bile blajar terime dye .. jarak kiteowg yg bbatubjaoh bole bwat relay nie porak peranda mcm sblom nie .. psl tu faiz ajar utk bsederhana ... faiz sendiri xpernah tunjuk dgn kwn2 psl kteowg .. faiz byak ajar aq .. dye xajar care lisan .. tp dye tunjukkan .. dan dr ciru aq nljar.. wlaupown kdg2 aq rase dipingirkan tp dlm 5 bulan niee aq da lali daa.. aq sendiri tengok dgn mate kepale .. owg yg hebohkan hubungan  xkekal mane pown .. last last ke gaung .. jadi insha Allah .. dyeblelaki pertame ajar aq macam nie .. walaupun dye bkn lelaki ptame yg aq pnah syg ...

Knpe aq xnmpk dye dr dlu..tp spe jgk aq nk lawan takdir.. khadiran owg owg yg sbelon faiz pown byakk bagi aq pembelajaran .. cumeee ... hmm xpeww laa.. xder yg lame xder jugakk yg baru ..

N kali nie aq xnk jd umairah yg dulu yg selalu bharab .. tp last2.. hampeh .. kali nie biarlah aq bsederhana .. biya pown owg nampk aq  xbahagia... tp hakikatnyer aq bsyukur dgn rezeki yg ade depan mate ... insha Allah .. 
Bismillahirahmanirahim... dah pown masok bulan 12 .. sekejap jewp mase berlalu .. da setaon aq lalui tanpa isi hati tah papew .. tankiu Allah setahun hidup tanpa teman Kau yakinkn aq tentang kehidupan, Kau kuatkan aq mengenal erti berharab Kaw yakinkn aq tentang kewujudan Kaw ya Rab...

Rab, aq mohon padaMu. Kaw campakkn aq sedikit lg makne kesabaran.. supaya dpt aq kutip walaupown sisa sisa Ya Rab.. aq tlalu hina utk mdpt  segumpal ksabaran dr Kau Rab.. Rab sisa yg Kau berikan itu adalahnutk aq manfaatkn utk setiap ujian yg akn Kaw berikan pdku kelak. Sebagaimana Kau telah turunkn ujian bilamana Kau ambil satu per satu insan yg benar2 aq syg Rab.. tidakku mntak agar Kau kursnkkn sakit yg aq rasakn.. pedih yg aq lalui.. tp kesabran yg Kau panahkan padaku agar aq mjadi sang hamba yg kuat hadapi.

Aq twu Ya Rab kepedihan, keperitan mahupown kesepian yg aq terima dlm tempoh ujianMu akn ku peroleh sinar sinar kebahagian pdbhujung  kehidupan ku Rab .. jika tidak didunia yg penuh dgn lakonan .. insha Allah dengan rahmatMu kebahgiaan milik aq diakhirat.  Ameen ya Allah

SURAT UNTUK BABA.....

8/9/2013  9.40 pm

Esok arie jadi baba , klaw baba ade baba da 63 taon da .. tp sygnyerr baba da tinggalkn adik 3 taon lpas ..

Baba , baba rase xapew yg adik rase skrg nie?! Mcm mne idop klurge kite ble sejak baba pergi... ? Ba , adik bkn nk buqt baba sedih .. tapi ba, segalanyer berubah .. adik xtwu same ade perubahan nie positiv or negativ .. 

Yg positivenyer .. baba tgok sendiri baba da ade ramai cucu..da 3 daa cucu baba.. kiteowg besarkn dyeowg dgn knl kn baba as habib dyeowg ,. Teta selalu ckp klaw ade baba mesty dye xkawen lg,. Haha pasal mne llaki yg xtakot ngn baba .. kn? Tp teta ingt pesan baba n dye da pown follow your way , teta da pown dpt jodoh dye dgn 'syed' ..alhamdulillahh .. baba still havw 3 anak dara .. hmm .. mcm mne la tu kn.. harab2 kiteowg dpt ikot jejak teta insha Allah ..  

Ba, yg negetivnyer ank llaki baba , dolaaa .. hmmm adik pown xtwu nk ckp mcm mne , tp klaw baba ade adik rase ngn baba jewp dye takot .. sedihh ba bile ingtt2 blikk.. bkn apew oown sedih laa dye xfkir mase depan dye as flelaki.. tapi yg laen okay. Ank2 lelaki baba still jge lgi ank2 ppuan baba... greatt! 

Adik sndri? Tahh laa baa.. as ank last , kehilangan baba paling adik terase .. haa kn da nk ngess :'( lpas baba xder adik rase mcm menyusahkan sume owg plak kt dlm umah nie.. adik nk blaja jauh2. Tp adik tawu kputusan adik maybe buat mama pening kepale klaw adik kt tempat owg .. sedangkan kt pontian tu pown byak bnde xelok adik buat. Ape tah lagi kt tmpt owg .. hmm klaw baba ade msty baba pown xbg adik bljar jauh2 kn? Baba msty xkasi afik naek bas , xkasi adik kwn ngn spew2.. hahaha rindunyerr time baba selalu marah adik klaw baba twu adik kwn ngn owg xelok.. yg paling best, mane pown adik pergi baba yg hantae,baba jgsk yg amek. Zaman adik dimanja kn semua daa abezzz ... 3 taon da blalu... kejap jewp.. 

Skrg nie adikk cuba dan terus mencuba utk bdikari .tp terkadang adik pown manusie biase yg tersasar jauh dr landasan ,. adik kadang2 takot bila fikirkan mase mendatang .. apa yg akn jadi pd adik .. iman yg adik pegang blom ckup kuat ba, turun naik .. macam meter .. skeg nie adik bolee ckp mcm2..nk tu no nie, tp mase mndtg kite spew nk yg bebaekk jewp... adik cuma takot klaw2 adik tersasar jauhh ... 

Ba , dunia nie penuhh dgnn penipuan kn? Skrg adik da tawu apew yg baba takotkn sgtt klaw ank2 baba mbesar tanpa agama .. alhamdulillahhh .. adik bsyukur sgtt sepanjang 17 taon adik mbesar kt tgan yg betul.. lepas 17 taon nie laa mase utk adik praktikalkn permbelajarn yg baba bg kat adik.. baba doakn adik ba enhh? adik harab bila adik hampir buat bnde xelok adik diberi peringatan awal ... adik xnak kecundang .. biya laa apew owg nk katee adikk xpentingkn kwn, yg paling pnting diri adikk.. adikk tawu apew yg baba nakkn.. ank baba pown adikk. Bukan dyeowg ...

Akhir kate dari adik, semoga baba tenang kat alam baba, baba tunggu adikk, ingat janji adik kt hospital depan jenazah baba, 15 minit lepas  baba disahh meninggal. kalau adik xberjaya  kt dunie nie.. adik nak kan krjayaan tuu utk ke akhirat nanti , semoga Allah perkenankan 

SELAMAT HARI LAHIR TUAN SYED ALI SYED MOHAMMAD ALSREE

Segalanya selesai

3.00 am -16/6/2013 

Alhamdulillah , segalanya selesai bile tanda tnye apsal due tiga ari sblom peristiwa tu , aq xsedap aty .. rupanya setiap kejadian yg tinpa dye aq diberi peluang utk rasai ..cewahhh .. :D agak poyo dcitu yer ..
aq pown xtwu dgn apew yg aq rase kn .. gembira atas apew yg jd kt dye skrg ?? utk apew ? sedangkn aq da lama redhakan kepergian dye dlm idop aq.. sedih ?? susahh larh nk ckp.. tu sume antre sudt aty yg pling dlmmmm skli klaw nk cter.. HAHHAHA mayra xpenah doa diberikn blsan ats apew yg da ameen buat ... mayra always doa supaye ameen happy dgn owg yg bole happy kn ameen , tp bile da jd mcm nie, mayra ttnye2 apsal smpai mcm nie ?why ,why ,why ? ameen bole tnye diri ameen sbnar,kt mne silapnyer, 

so ,skrg kite kwn .. spanjang 5 bulan kite x kwan (hahahha) mayra redhakn everything, mayra ade kwn2 yg slalu bg mayra semnagt .. kwn yg bwt mayra gelak , kwn yg slalu mayra luahkn perasaan , nages ktawe mayra kwn2 yg ade lepas ameen tinggalkn mayra .. mayra starting bahagia, titiba ameen muncul blik dlm idop mayra ble ameen start like status2 mayra , ameen tweet something kt twitter , tapi sikit pown mayra xpandang tu sume.. mayra kuatkn aty mayra , sampai ameen anta satu text yg  ameen mntk maaf , n ameen pown da dpt apew yg mayra rase.. mayra twu mcm mne sakit yg mayra rase uh .. bkn nk yek yek ckp mayra acah2 .. tp nie larh knyataan , 

then mayra niat nk kwn n jd kwn utk ameen , konon2 nk bg semangat larh an ,HAHAHHA , mcm mne kwn2 mayra bg sangt kt mayra dlu .. tp mayra lupe,,, care johor ngn Kl mne same an? mne stadrt owg2 johor nk geng ngn abam2 kl an ?? HAHHA  xsampai seminggu lpas ameen text mayra , tup tup ameen da fake relay ngn satu sisto2 Kl. memang rare , xdpt dsangkal lg .. 

ameen , fikir dlu apew yg ameen bwt skrg , knpew perlu crik owg laen utk lupe kn owg laen ?? mayra da lame phatikn ameen, ameen tlalu kuat tpengaruh ngn kwn... mayra twu kwn2 ameen , mayra mmg xpena lepas tgok dye owg up date status dyeowg , ikmal , wan tu sume.. maura twu dyeowg abam2 keramat .. tip top, tp dyeowg ade kerjaya dyeowg masing2 , dyeowg  ade abg2 utk mntak pndapatn dyeowg , wan ade kedai sndri , pernah xameen tnyer diri sndri siapa ameen ?? bndingkn diri ameen ngn dyeowg , apew aseet yg ameen ade skrg ?? apew harte yg ameen ade skrg ? moto? rxz yg nme bgaye klaw bwak aweks2 KL? memnag rare... tp ameen penah fkir x dlm idop ameen , spew yg ameen kena jage , ?apew tnggungjwb ameen dlm umah tu ?? ameen ngn amman ank sulung taw, tnggungjwb kowg besar...

andai ckp larh , tetibe mak abah ameen sakit , apew psiapan yg ameen nk buat ?? nk anta afeefa msok umah ank yatim ? bil api air kt umah spew nk settle ?? adik llaki ameen ?? duit2 dapur ?? fikirr larhh ameen ...
jgnn idop senang jewp skrg nie , mayra tgok ameen keje pown tuka2 , sekejap jewp ameen bowink , baik ameen buat psiapan tu dr skrg ameen keje elok2 ,keje tetap, pelan kompol duit beli krete ,buat lesen , beli rumah , bagi mak abah duit , sedekah kt mayra kew... opsss,, HAHAHHA xpya fkir larh psal awek2 nie, peningkan kepale jewp.. kank da tension apew yg ameen buat ? amek barang? masok club? alasan? motif? nk ilangkn tekanan... HAHAHAHHA jwapn stadrt, mayra twu kite baru 20 tahun , 20 tahun tu bagi ameen mase utk enjoy lg , smpai bile ameen ? nk tunggu 30 baru nk kompol harte kew apew ?mayra twuu adeq manis tu cntikk . lawa lesung pipi dye , tp utk apew ameen dpt kn dye?? tnye diri tu... sebab dye cntik? body dye mntap ? dye set2 rider??bangga lorh dpt awek mcm tu?bole tunjuk2 ngn kwn2??  cpat lorh tnyee diri , klaw niat ameen btol2 nk bentuk dye ,alhamdulillah r mayra ucapkan. tapi mcm mne kite nk ubah owg klaw diri kite sndri blom brubah ?? come on r ameen ,nty lepas ameen da ade sume harta2 tu , da byak duit , ameen xpya crik ppuan da,,, sume ppuan crik ameen .... rileks jewp lorh tunggu mase tu ...ngamm??

ameen nk maki mayra? nk ckp mayra bajet good2?? ckp ar ... mayra sikit pown xheran... post kt fb lg , ckp mayra tu ni , mayra bole simpan 10001 perasaan mayra sndri... tp yg pnting mayra dalepas da apew yg mayra nk ckp kt ameen , xtwu lrh bile ameen nk bace apew yg mayra ckp nie... yg pasty nyer apew yg mayra ckp nie mayra ikhlas, mayyra nk tgok ameen jd owg bjaye dan bahagia ,bkn bmkne mayra jeles ataw iri aty ngn apew yg ameen ade skrg .. x, ameen tawu mcm mne mayra, , n 4 ur infomation mase mayra buat blog nie mayra tgaa bahagiaa, bagian dgn apew yg mayra ade skrg ,, bahgia tanpe sowg insan yg bnama kekasih.. 

tapi abad kebrape time ameen tdetik nk bace blog nie, mayra xtwu apew yg akn jd ngn mayraa... yg pastinya tanggungjawab mayra utk pesan dkt owg yg penah satu ketika dlu bg mayra nasihatt da pown nayra smpaikn.... dlu ameen penaa jd sebahgian dr amanah utk mayra.. n skrgn mayra serahkn sgalanya pada yg bkuasa utk jage ameen , sebab mulai detik nie, aty dan perasaan mayraa da xtertulis name ameen lagi , semoga bahgia sahabat ! :D  berusaha utk jadi lelaki yg mahal :)